Раху и Кету / Главата и Опашката на дракона/

Във ведическата астрология освен видимите планети Луна, Слънце, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн, се използват още две сенчести планети, които нямат физически тела, но са много значими за тълкуване на рождената карта. Това са Раху /Северния лунен възел, Главата на Дракона/ и Кету /Южния лунен възел или Опашката на дракона/. Те се образуват от пресечените точки на орбитата на Земята с орбитата на Луната спрямо еклиптиката. /фиг. 1/.

Тъй като Раху се образува от пресечената точка, която се проектира във възходящо направление спрямо еклиптиката, планетата се свързва с бъдещето, растежа и разширението. Точно на 180 градуса е разположен Южния лунен възел или Кету, който е свързан с миналото, стесняването, затварянето.

Древните индуси наричали Раху и Кету планети- сянки, тъй като те не притежават материални тела, а представляват само фина, астрална субстанция. Това обаче не омаловажава тяхното значение. Напротив, те са много, много важни обекти на изследване във ведическата астрология, защото са най-тясно свързани с прарабха кармата на човек и те са преките сили, проводници на астралната енергия, които спомагат за реализация на кармата на човек. Разбира се в случая не бива да забравяме Шани /Сатурн/, който във ведическата астрология също се нарича „господаря на кармата“, но той по-скоро отговаря за целия набор от кармични уроци, които преподава, докато Раху и Кету са неговата „армия“, която му помага в това „преподаване“.

Във ведическите писания тези планети са възникнали като две разделени части на едно безсмъртно тяло. Според историята описана в Пураните за създаването на Раху и Кету, след разбиване на Причинния океан от полубоговете и демоните /едно общо дело, започнато от двата враждуващи лагера, за да открият отново елексира на безсъртието „амрита“/ между девите /полубоговете/ и асурите (демоните) възниква сериозен спор за притежание на откритите блага, но най-вече – елексира на безсмъртието. Демоните са искали да притежават тази напитка, за да споделят равноправно заедно с полубоговете, правото да владеят цялата вселена. Върховният бог Вишну решава, че това би нарушило реда във Вселената, затова се превръща в красивото момиче Мохини, което съблазнява всички демони без един – демона Сварбхана. Само той успява да устои на чара на Мохини и тайничко отпива от амрита, вместо да се разсейва, копнеейки за момичето. 🙂 . Измамата била забелязала от Слънцето и Луната,които осведомили за това Вишну. Тогава Върховният бог хвърлил оръжието си по демона (Сударшана Чакра – огнен диск), като го разполовил на две – главата и опашката на дракона. Тъй като съществото вече било безсмърто, то продължило да съществува в две отделни тела „Раху“ и „Кету“. От тогава Раху и Кету са станали вечни врагове на Слънцето и Луната. Периодично те поглъщат Слънцето и Луната (тогава се случват затъмнения), но светилата винаги успяват да „избягат“, защото са надарени с безсмъртие.

Западната традиция също разглежда тези две точки, но им придава съвсем различно смислово значение и тълкуване.

Възходящият и низходящият възли се движат със скорост от 19 ° 20 ‘ годишно, като остават във всеки знак 18 месеца. Според традицията те винаги се движат ретроградно, макар и наскоро да е установено, че понякога има кратко отклонение в това движение.

Обикновено Раху увеличава въздействието на къщата, в която се намира, допринася за засилването на тенденциите на борба и съпротива в този свят, свързан с темата на къщата. Например Раху в седмата къща говори за проблеми и продължаващи различия в семейния живот. Когато влиянието на Раху е значително, то може да даде на човека власт или способност да въздейства по различен начин върху голяма група от хора. Има специални йоги /конфигурации/, които показват подобно влияние на този лунен възел. Раху е сигнификатор на новите технолигии, бунтовете, големите мегаполиси, интоксикациите, химията, заблудите, трудно лечимите болести. Той е свързан със силните желания, ненаситността, стремежа към ръст и придобиване на повече блага. Раху е ненаситен, той има само глава, способен е на много интелектуалнен, но и много подвеждащ подход, защото при него са притъпени сетивните усещания. Той може да подведе човек, да го накара страстно да желае нещо до степен на саморазрушение.

Понякога Раху и Кету поемат част от енергията на планетата управител на знака в който се намират или на планетата с която са в близък съвпад. Много древни текстове казват, че Раху може да действа като Сатурн, а Кету може да действа като Марс.

Кету има възпиращ ефект, създава пречки за човешките усилия, бедност, духовност, аскеза, окултизъм, отделяне, отчуждение. Символ е на миналото, историята и хитроумните изобретения. Кету е също със зловещ характер и отслабва къщата, в която се намира, ако не е в езкалтация или в къщи и знаци в които се чувства добре.

Раху е в екзалтация в Телец и в падение в Скорпион, Кету – обратно. Водолей е знакът, управляван от Раху, а Скорпион се управлява от Кету. Мулатриконът на Раху е Близнаци, а на Кету – Дева /но различните школи може да приемат различни управления на тези планети/. Камъкът управляван от Раху е „Тигрово око“ или камъните на Сатурн, а камъкът на Кету – „котешко око“ или камъните на Марс. Бъдете внимателни когато носите тези камъни, защото може да усилите тези планети както за добро, така и за лошо. Винаги се консултирайте с опитен астролог преди да решите, че ще хармонизирате определена планета чрез различни камъни.

Раху /в ляво/ и Кету /в дясно/

Вашият коментар